In een tijd met groeiende polarisatie, geo-politieke instabiliteit en een verminderd vertrouwen in instituties, zijn er mensen die echte verandering willen. Bottom-up lijkt een grote kanteling in het politieke landschap. Burgers lossen problemen op, zonder op besluitvorming te wachten. Dit kan het begin van een nieuwe machtstructuur betekenen en zal zo onze politiek grondig veranderen.

De kans bestaat dat meer en meer mensen zullen genieten van een transitie die door burgers gedragen wordt. We zien nu reeds (bijvoorbeeld rond de sluiting van de Antwerpse Ring) dat dit de wetten en projecten sterk kan beïnvloeden, wat uiteindelijk een enorme impact voor het partijpolitieke landschap zal betekenen. In de parlementaire werkgroep ‘Politieke Vernieuwing’ bestudeert men nu bijvoorbeeld een voorstel om burgers met wet-voorstellen te verwelkomen.

Wij willen weten of de burgerinitatieven een waardevolle en duurzame speler worden in ons Belgisch landschap, of is bottom-up ook ‘pop-up’? Zullen we de komende jaren meer en meer van deze transitie-initiatieven zien of stoten ze te vaak op halve en hele mislukkingen? Kunnen de initiatiefnemers in onze reportages ook andere burgers overtuigen dat ze zelf ‘het heft in handen‘ kunnen nemen?

 

 

Een project van MO* en Hart boven Hard.
Met steun van het Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek.